Ve druhém díle seriálu se Jakub Přibyl, obchodní ředitel společnosti Advivum a zároveň jeden z nejlepších someliérů v Evropě, rozepsal pro časopis Forbes na téma opulentní a mohutná vína. Nejen, že přibližuje someliérskou hantýrku těm, kteří s víny teprve začínají, v závěru článku také navrhuje, kterými víny se lze k opulentnosti a mohutnosti náležitě propít. Vydejte se s námi na cestu za poznáním a dozvíte se, jaká vína mohou být.
… poznáte tak, že ho máte takzvaně ´plnou pusu´. Jsou to vína s plným tělem, která vám přijdou svůdná a příjemně nasládle ovocná až kořenitá již při prvním doušku. Ne všechna sladká vína jsou opulentní! Každá odrůda vína má však svůj lehký a opulentní pól.
… má výraznou strukturu a obrovskou sílu. Pozor – termín mohutnost nepopisuje jeho chuť, nýbrž jeho charakter; u červených vín jde především o výrazné, ale zralé třísloviny a u bílých vín mohutnost umocňuje mineralita a vrstevnatot chuti. Když someliér hovoří o mohutnosti, lze si tento pojem představit jako jakési základy, na kterých víno ´stojí´ a na kterých se následně vytváří jeho chuťový profil. Mohutnost vína se zároveň nevylučuje se svěžestí – i mohutná vína jako Nebbiolo, Bordeaux či Amarone mohou být v chuti svěží a lehká.