Brovia

Brovia Brovia

Brovia – Piemonte (Barolo)

Brovia je rodina, která se již po několik generací věnuje vinařství v nádherné kopcovité krajině, která produkuje úchvatná vína Barolo.  Vinařství bylo založeno v roce 1863 v městečku Castiglion Falleto. Čas a nekompromisní touha k co nejlepším a nejpravdivějším hroznům zdejších rozličných terroirů vedla rodinu Brovia k postupnému získání nejlepších poloh a viničných tratí v srdci apelace Barolo : Rocche, Villero a Garblet Sue‘ v Castiglione Falletto a Ca’Mia – Brea v Serralunga d’Alba. Jednotlivé viniční tratě obsahují od těžkých jílovitých půd až po poréznější a sušší vápencové. Dnes toto čistě rodinné vinařství hospodaří na 19 hektarech vinic. Filosofií vlnařství je nabízet velká a osobitá vína Barolo, stejně jako další typická vína pro zdejší region, vína která nabízí bohatost a originalitu vinic Langhe. Všechna vína jsou vinifikována stejným způsobem s cílem co nejpřesnějšího výrazu různých terroirů. Je až neuvěřitelné jak nádherně se jednotlivé terroiry v citlivých rukou dokáží profilovat a odlišovat. Vinifikace je vždy stejná: ruční sběr, spontánní kvašení na cementových tancích, macerace 3 týdny a školení ve velkých dřevěných sudech „botti“ ze slavonského a francouzského dubu. Vína nejsou před lahvováním filtrována s cílem zachovat co nejpravdivější výraz hroznů a zajistit pozvolný vývoj v lahvi. Od ročníku 2010 je kompletně celé vinařství organické.

Jeden z největších expertů na Italská a hlavně Piemontská vína Gregory dal Piaz píše o Brovii: „ Jak jsem již v minulosti tvrdil, nemyslím si, že dnes někdo dělá lepší vína než Brovia s jednou až dvěma velice drahými výjimkami. Během posledních 15 let se jejich vína zlepšují s každým novým ročníkem a zejména díky faktu, že rodina Brovia vlastní vinice v těch nejlepších cru v regionu, jsou výsledkem tak pozoruhodná vína. Mé preference byly a stále patří Rocche a Ca‘Mia ale je těžké se zmýlit u jakéhokoliv z těchto klasických vín. Vzhledem k cenám bych řekl, že pokud dnes chcete zvolit jednoho producenta v Barolu, tak to musí být Brovia.“ (Barolo 2009 – 25. Červen 2013)

Antonio Galloni specialista na Piemont a dlouholetý redaktor Wine Advocate uvádí:
“K Brovii prostě nemohu vyjádřit dostatek chvály a to co dosáhli zejména za posledních deset let je katapultovalo na nejvyšší level producentů Barola.”  - Antonio Galloni, October 2012

“Ze mě nepochopitelných důvodů zůstává Brovia neuvěřitelně přehlížené vinařství, když vezmu v potaz kvalitu vín, která se zde lahvují. Simply put, Brovia is on fire."
(Barolo 2008, Antonio Galloni)

 

Brovia (web vinařství: www.brovia.net )

 

Přejít na produkt

 

Reference:

  • Lorem ipsum dolor sit amet
  • Te sed quando tritani
  • Vidit error quo ea ut decore