Advivum

Importér evropských ikonických vín

Prozkoumat oblasti
Jsme výhradní distributor značek

Oblasti, ze kterých dovážíme ta nejlepší vína

Francie

Již od středověku, díky vlivům řecké a římské kultury, se na území dnešní Francie pěstuje vinná réva s cílem výroby vína. Kultura vína se zde velmi dobře rozvinula díky různým, pro révu příhodným, klimatickým vlivům. Převážně kontinentální mírné klima s vlivy atlantického oceánu a středozemního moře má za následek pestrou paletu různých typů „terroirů“ (souhrn klimatických, geologických, geografických i kulturních aspektů daného místa). Rozličné odrůdy dobře přizpůsobené těmto terroirům a generacemi ověřené poznatky a tradice umožňují vznik prestižních chráněných apelací, které se řadí mezi světově nejuznávanější. Tři čtvrtiny francouzské produkce jsou vína tichá, přičemž 55 % červená, 26 % bílá a 19 % růžová. V roce 2019 se ve Francii vyrobilo 42 milionů hektolitrů litrů vína, což je 17% celkové světové produkce a Francie je tak druhým největším producentem vína po Itálii. Co se však týče objemu exportu, je Francie zdaleka největším světovým vývozcem vína.

Oblast
Provence je jedním z nejstarších vinařských regionů Francie a kolébkou vinařství ve středomoří. Od Nice po Marseille mezi údolím Rhôny a pobřežím středozemního moře se pěstuje vinná réva již od 6. století před Kristem.
Oblast
Cognac lze produkovat výhradně v malém francouzském regionu, který leží zhruba 100 km severně od Bordeaux na území dvou departmentů – Charente a Charente-Maritime. Region je lemován na západě Atlantickým oceánem a na východě je přirozenou hranicí předhůří horského pásu Massif Central.
Oblast
Historie pěstování vinné révy v údolí řeky Rhôny sahá až do 5.století před Kristem, kdy Řekové šíří kulturu vína ve středomoří.
Oblast
První zmínky o pěstování vinné révy na březích řeky Saony sahají do 5.století před Kristem, kdy jí rozšířili ze středomoří údolím řeky Rhôny nejdříve Řekové a později Římané.
Oblast
Vinice Beaujolais leží v pásu zhruba 50 km od severu k jihu mezi městy Macon a Lyon a na šířku měří zhruba 20 km.
Oblast
Patří mezi nejmenší vinařské regiony Francie a název je odvozen od stejnojmenného pohoří, které se rozkládá na území dvou států (Švýcarska a Francie).
Oblast
Alsasko je nejvýchodnější francouzský vinařský region. Táhne se podél Rýna v severojižní ose na východním úpatí horského masivu Vogéz.
Oblast
patří mezi nejvěhlasnější francouzské vinařské regiony a produkuje nejslavnější šumivé víno světa.
Oblast
Vinařský region Bordeaux pojmenovaný podle historického města v zálivu Gironde, zahrnuje všechny vinohrady vysázené v departmentu Gironde na jiho-západě Francie u Atlantického oceánu.
Oblast
V oblasti středomoří je kultura vinné révy přítomná již od 5. století před Kristem od období řecké kolonizace ale největší rozvoj a v podstatě dnešní podobu vinařského regionu vtiskli regionu Římané od roku 118 před Kristem.
Oblast
Tato rozsáhlá vinařská oblast lemuje po délce zhruba 1000 kilometrů řeku Loiru, která představovala důležitou obchodní tepnu a díky níž se vína z jejího okolí snadno dostávala i do vzdálených krajů.

Španělsko

Spící obr vinařského světa. Milion hektarů vinné révy produkující ve výsledku rozinky, skvělé brandy, ale hlavně úžasná, ohnivá a extraktivní vína, které stále čekají na svou slávu. O to více atraktivních a nečekaných zážitků nám tato vína mohou nabídnout. Převážně tedy červená, ale přehlédnout by se neměla ani ta bílá. V hledáčku se rozhodně vyplatí zaměřit na dvě nejlepší vinařské oblasti Rioja a Priorat, které nabízejí hutná a plná vína z odrůd Tempranillo nebo Grenache. Pokud pro vás již španělská vína nejsou naprostou španělskou vesnicí, jsou zde i malé oblasti s charakterními víny jako třeba Bierzo.

Oblast
Velká rozmanitost vinic i délka zrání na dubových sudech nabízí širokou škálu vín, která neomrzí a zaměstná vaše chuťové buňky na mnoho večerů.
Oblast
Hrdá katalánská oblast s neskutečně kouzelnou přírodou a červenými, plnými víny, která vznikají v tvrdých podmínkách na neúrodných břidlicových vinohradech.
Oblast
Království suchých fortifikovaných vín z jihozápadu Španělska. Staletá tradice, typická bílá, vápenitá půda Albariza a rozlehlá vinařství jejichž nadzemním „sklepům“ se ne nadarmo přezdívá katedrály.
Oblast
Malé území na severozápadě Španělska, pro nějž jsou typické dvě věci. Jednak je to břidlicové podloží, které se jeví jako ideální pro modré odrůdy, a pak také výjimečná a svým charakterem unikátní odrůda, kterou ve Španělsku najdete pouze v oblastech Léon a Galicia: Mencía. Kořenitá a divoká, přitom ovocná a svěží. Tak trochu jiné Španělsko.
Oblast
Piemont (italsky Piemonte) je oblast v severozápadní Itálii. Název Piemonte je odvozen od italského „piedi del monte“ neboli úpatí hor.
Oblast
Největší italská vinařská oblast nabízející nejširší škálu vín, kterým však aktuálně kraluje vinná odrůda Glera.
Oblast
Slavná středoitalská oblast nabízející krásná místa pro dovolenou, ale také skvělá červená vína. Mezi ta nejslavnější patří i nejstarší italská apelace Chianti, nyní Chianti classico, která vznikla již před čtyřmi sty lety a buduje Itálii jméno jako málokteré jiné víno.

Itálie

V současnosti země, která se ve vinařském světě těší nebývalé popularitě. Největšímu producentu vína na světě, již podlehl snad každý. Nejedná se pouze o elegantní a plná červená vína z prosluněného Toskánska, převážně z odrůdy samotných bohů, Sangiovese, ale i o strukturovaná a robustní vína aristokratického Piemontu z tajemného Nebbiola, která potřebují trpělivost a čas, než ukáží svou krásu. V zapomenutí nezůstávají ani svěží a radostné bubliny z Benátska, jež jsou v současné době velmi populární. Proto se i naše společnost, často spojována pouze s Francií, zaměřila na onu kozačku Evropy a díky našim zkušenostem Vám můžeme nabídnout vinařské lídry zmíněných oblastí.

Oblast
Jméno regionu je odvozené od jména majestátné řeky, která územím protéká. Region se dále dělí na tři říční údolí: Mosel, Saar a Ruwer – každé se specifickými podmínkami a topografií.

Německo

Česká republika