Cognac

Cognac
Hranice oblasti, ve které lze legálně vyrábět koňak byly stanoveny v roce 1909. Jde o oblast kolem řeky Charente a celkem tato oblast zaujímá 1,13 milionu hektaru, z nichž se na 82 338 hektarech pěstuje vinná réva. Tato oblast pokrývá většinu departamentu Charente, celý Charente-Maritime a část Deux-Sevres a Dordogne. Půdní podklad této oblasti tvoří silně zvětralý vápenec, který spolu s křídovými složkami ovlivňuje povahu koňaku. To je důvodem, proč právě zdejší koňak je jemnější a...
Hranice oblasti, ve které lze legálně vyrábět koňak byly stanoveny v roce 1909. Jde o oblast kolem řeky Charente a celkem tato oblast zaujímá 1,13 milionu hektaru, z nichž se na 82 338 hektarech pěstuje vinná réva. Tato oblast pokrývá většinu departamentu Charente, celý Charente-Maritime a část Deux-Sevres a Dordogne. Půdní podklad této oblasti tvoří silně zvětralý vápenec, který spolu s křídovými složkami ovlivňuje povahu koňaku. To je důvodem, proč právě zdejší koňak je jemnější a rafinovanější než kterýkoliv jiný. Hlavní odrůdou, která se zde pěstuje je Ugni Blanc, nazývaná také St. Emilion (nejedná se však o révu stejného jména pěstovanou ve východním Bordeaux) a v Itálii známou jako Trebbiano. Tato odrůda byla do Francie dovezena z Itálie zhruba ve 14.století, kdy bylo do Avignonu přestěhováno sídlo papeže. Z velké míry nahradila odrůdu pěstovanou pro výrobu koňaku - Folle Blanche, i když ta se zde ještě pěstuje. Třetí odrůdou je Colombard. Kromě těchto hlavních odrůd se používá ještě pět dalších odrůd. Christian Thomas z Chateaux de Beaulon například uvádí, že Moutils - stará armagnacká réva byla dříve v Cognacu spíše jen tolerována, zatímco dnes je dokonce doporučována. Tato odrůda dává dobře zakončené, vyzrálé víno s vůní exotického ovoce. Během kvašení vinného moštu pro výrobu koňaku není dovoleno přidávat ani přísady zvyšující aciditu, ani cukr (chaptalizace). Výsledné víno má asi 8-9% alkoholu a je ideální pro destilaci, která se provádí v tradičních destilačních kotlech. Po první destilaci se získává brouillis neboli tzv. "předek", který obsahuje asi 27-30% alkoholu. Druhá destilace, nazývaná la bonne chauffe trvá kolem 12 hodin. V tu chvíli přichází ke slovu zkušenosti a znalosti destilatéra, jehož umění spočívá ve schopnosti ochránit tu nejčitší a nejjemnější část procesu. Následné zrání koňaku probíhá ve skladech, z nichž mnohé jsou blízko řeky Charente, která zaručuje vlhkost vzduchu. Pro sudy se požívají limousinské a troncaiské duby. Vrchol přichází někdy mezi 40-50 lety stárnutí. Kromě koňaků se v oblasti vyrábí také skvělé Pineau des Charentes. Toto likérové víno se získává přidáním koňaku do nezkvašeného vinného moštu a následným zráním v sudech. Podává se vychlazené jako výborný aperitiv nebo jako lahodný digestiv.
Více
Počet produktů: 4