Piemont

Piemont
Piemont (italsky Piemonte) je oblast v severozápadní Itálii. Název Piemonte je odvozen od italského „piedi del monte“ neboli úpatí hor. Oblast je ohraničena ze tří stran Alpami, v nichž pramení na území Piemontu řeka Pád. Spolu s Toskánskem je to nejvýznamnější vinařský region Itálie v produkci vín té nejvyšší kvality. Piemont je regionem s velmi dlouhou vinařskou tradicí, která sahá až do starověku. Velké rozkvět zaznamenalo vinařství v Piemontu ve středověku. Ve druhé polovině 13....
Piemont (italsky Piemonte) je oblast v severozápadní Itálii. Název Piemonte je odvozen od italského „piedi del monte“ neboli úpatí hor. Oblast je ohraničena ze tří stran Alpami, v nichž pramení na území Piemontu řeka Pád. Spolu s Toskánskem je to nejvýznamnější vinařský region Itálie v produkci vín té nejvyšší kvality. Piemont je regionem s velmi dlouhou vinařskou tradicí, která sahá až do starověku. Velké rozkvět zaznamenalo vinařství v Piemontu ve středověku. Ve druhé polovině 13. století je prvně zmiňován Nebiol neboli dnešní odrůda Nebbiolo, z čehož lze usuzovat, že se v tomto případě jedná o domácí odrůdu vinné révy, nejlépe přizpůsobenou zvláštním klimatickým poměrům. Vína z Piemontu vynikají špičkovou kvalitou a dělají ve světě čest italskému vinařství. Mezi nejznámější patří Barolo, Barbaresco, Barbera d´Alba, Gavi, Gattinara a Moscato d´Asti. Piemont je rovněž známý jako království lanýžů. Lanýže jsou houby, které se nemohou pěstovat, rostou pouze v divoké přírodě a bílé lanýže jsou pouze v Piemontu. Jsou velmi vzácné, neboť je velmi těžké je najít. Je to unikátní produkt velmi vysoce ceněný v luxusních restauracích a mezi milovníky špičkové gastronomie.
Barolo (Piemont)
Snad nejrenomovanější, ne-li dokonce nejpopulárnější italské víno vděčí za své jméno městečku Barolo, které leží v pahorkatině Langhe asi 15km od Alby. Převážně vápenaté slínové půdy z období třetihor tvoří základ podloží, na nichž hrozny Nebbiola dozrávají do své nejlepší kvality. Vhodné polohy jsou rozmístěny na jižních a jihozápadních svazích a čítají dohromady okolo 1300Ha vinic. Veškerá prestiž se koncentruje v Barolu samém, v La Morra, Castiglione Falletto, Serralunga ďAlba a Monteforte ďAlba.
Barbaresco (Piemont)
Barbaresco je jedno z nejznámějších a nejlepších italských vín. Vyrábí se pouze z odrůdy Nebbiolo a nese jméno podle malého městečka, které leží v pahorkatině Langhe. Podloží tvoří vápencové opuky. Podle vinařského zákona musí Barbaresco zrát minimálně 2 roky z toho alespoň 1 rok v sudu. Vína s označením Riserva musí zrát nejméně 4 roky z toho minimálně 1 rok v sudu. Vína Barbaresco jsou všeobecně více „dámské“ a elegantnější než Barolo. Jsou poddajnější s jemnější hroznovou chutí a zřetelnějším šarmem.
Více
Počet produktů: 2