Bourgogne

Bourgogne
Tato oblast proslavená po celém světě svojí bohatou gastronomií tvoří se svými 110 apelacemi celou čtvrtinu všech AOC (Appéllation d’Origine Contrôlée) Francie. Burgundy se z vinařského hlediska dělí na čtyři základní celky : Yonne (Chablis), Côte d’Or (Côte de Beaune,Côte de Nuits), Côte Chalonnaise a Mâconnais. Beaujolais můžeme pokládat za samostatnou část, i když fakticky součástí Burgundska je. Z hlediska klasifikace existuje rozdělení na generické regionální apelace “Bourgogne“ (56%...
Tato oblast proslavená po celém světě svojí bohatou gastronomií tvoří se svými 110 apelacemi celou čtvrtinu všech AOC (Appéllation d’Origine Contrôlée) Francie. Burgundy se z vinařského hlediska dělí na čtyři základní celky : Yonne (Chablis), Côte d’Or (Côte de Beaune,Côte de Nuits), Côte Chalonnaise a Mâconnais. Beaujolais můžeme pokládat za samostatnou část, i když fakticky součástí Burgundska je. Z hlediska klasifikace existuje rozdělení na generické regionální apelace “Bourgogne“ (56% produkce), apelace “villages“ nebo komunální apelace (30% produkce), premier cru (12% produkce) a grand cru (2% produkce tvoří 33 grands crus v Chablis a Côte d‘Or). Celková rozloha vinic AOC je 24 000 ha bez Beaujolais, které má 22 000 ha a tvoří 2/3 celkového objemu produkce Burgundska. Pro bílá vína se používá výhradně odrůda Chardonnay, pro vína červená převážně Pinot Noir a pro červená vína z Beaujolais se používá výhradně odrůda Gamay. Okrajově se setkáme ještě s bílou odrůdou Aligoté, která má v Burgundsku svou vlastní apelaci “Bourgogne Aligoté“. Pro Burgundsko je typické obrovské množství malých rodinných vinařství, které obhospodařují plochu vinic jen málokdy přesahující 10 hektarů. Existuje zde mnoho popsaných výjimečných lokalit s vlastním mikroklima, které je určující pro širokou rozmanitost Burgundských vín.
Více
Počet produktů: 49

produktů na stránku