Alain Graillot

Ve svých 40 letech se Alain Graillot, původním povoláním inženýr agronomie rozhodne zasvětit svůj další život vínu. Opouští Paříž a objevuje zajímavou vinici v oblasti Côtes du Rhône. V roce 1988 se rozhodne koupit 17 hektarů vinice v apelaci Crozes-Hermitage a začíná od samého začátku. Jak sám říká, jeho první víno bylo spíše pokusem, ale už v té době věděl, že Syrah - odrůda této apelace, se stane jeho životní družkou. Brzy poté se stěhuje do oblasti rodné Isere celá rodina. Dnes doména...
Ve svých 40 letech se Alain Graillot, původním povoláním inženýr agronomie rozhodne zasvětit svůj další život vínu. Opouští Paříž a objevuje zajímavou vinici v oblasti Côtes du Rhône. V roce 1988 se rozhodne koupit 17 hektarů vinice v apelaci Crozes-Hermitage a začíná od samého začátku. Jak sám říká, jeho první víno bylo spíše pokusem, ale už v té době věděl, že Syrah - odrůda této apelace, se stane jeho životní družkou. Brzy poté se stěhuje do oblasti rodné Isere celá rodina. Dnes doména Alain Graillot čítá 20 hektarů, z toho 18 ha v Crozes-Hermitage a zbytek v apelacích Saint-Joseph a Hermitage. Alain Graillot se soustřeďuje na kvalitu vinohradu a odmítá používání herbicidů, pesticidů a systemických přípravků. Dává se cestou přirozeného pěstování vinné révy, neboť vzhledem ke svému agronomickému vzdělání ví, čemu se chce vyhnout. Pečlivě obdělává pluhem kamenitou půdu mezi řádky, což nutí révu vyvíjet kořenový systém více do hloubky, kde čerpá živiny a i ve velmi suchých letech netrpí nedostatkem vláhy. Hrozen se sbírá vždy v maximální zralosti a ke školení používá minimum nových sudů, neboť příliš nového dřeva dle jeho názoru potlačuje odrůdové vyznění vína. Alain Graillot je jedním z mála vinařů, který zpracovává celý neodstopkovaný hrozen. Říká, že výrobní proces vína by měl být maximálně přirozený a bez zásadních intervencí. Od r. 1998 jsou jeho vína velmi vyrovnaná, což je důsledkem péče a úsilí věnované vinohradu a plného využití potenciálu terroiru. Jeho vína jsou velmi svěží, když vezmeme v úvahu vyzrálost a extraktivnost hroznů odrůdy Syrah, která dává vína velmi aromatická a vína silného ovocného charakteru. Graillot klade důraz na to, aby se jeho vína dala pít jak mladá, tak aby také měla dobrý potenciál zrání. Od roku 2009 přebírá otěže rodinného vinařství syn Maxime, který kráčí neomylně ve šlépějích svého otce. Alain Graillot je mezi vinaři Rhony považovaný za velkou osobnost a autoritu, která hodně ovlivnila renomé zdejších vín ve světě.Komentáře:Doména produkuje elegantnější a hlavně daleko lépe strukturovaná červená vína než většina klasických Crozes Hermitage. Jsou pitelná relativně mladá, ale dokáží také velmi harmonicky vyzrávat, a to hlavně v případě prestižního cuvée La Guiraude, které je archetypem skvěle zvládnutého ambiciózního vína. Bettane&Desseauve, Hodnocení nejlepších vín Francie, 2011Alain Graillot přišel do Crozes-Hermitage teprve v roce 1985, nicméně již po deseti letech svého působení v této apelaci se stal nejen skutečnou hvězdou v Crozes-Hermitage, ale také představuje nejmladší vinařskou generaci údolí Rhôny, udávající směr svými vysoce kvalitními víny. Jeho vliv je nesmírný a veškerou chválu si plně zasluhuje... Robert Parker, Vína Údolí Rhôny
Více
Počet produktů: 5