Léon Beyer

Léon Beyer
AlsaskoPokud nějaká vinařská oblast Francie hraje prim mezi bílými víny, pak je to právě Alsace. Historie vinařství zde sahá do prvního století našeho letopočtu, kdy na levém břehu Rýna založili římské legie první vinohrady a počali z nich vyrábět víno. Již ve středověku patřila Alsaská vína mezi nejvěhlasnější a také nejdražší v Evropě. Bohužel Třicetiletá válka přerušila dlouhou periodu slávy zdejších vín a uvrhla Alsasko na dlouhých dvě stě let v zapomnění. Skutečnou renesanci zažívá...
AlsaskoPokud nějaká vinařská oblast Francie hraje prim mezi bílými víny, pak je to právě Alsace. Historie vinařství zde sahá do prvního století našeho letopočtu, kdy na levém břehu Rýna založili římské legie první vinohrady a počali z nich vyrábět víno. Již ve středověku patřila Alsaská vína mezi nejvěhlasnější a také nejdražší v Evropě. Bohužel Třicetiletá válka přerušila dlouhou periodu slávy zdejších vín a uvrhla Alsasko na dlouhých dvě stě let v zapomnění. Skutečnou renesanci zažívá až po skončení První světové války a dnes díky ohromnému úsilí zdejších vinařů a dlouholeté tradici patří Alsasko mezi špičku nejen ve Francii ale elegance zdejších vín ohromuje znalce a milovníky vína na celém světě. Tato vinařská oblast se rozkládá na východním úpatí Vogéz a tvoří úzký pruh, táhnoucí se asi 100 km po severo-jižní ose od Strasburgu na severu až po Mulhause na jihu. 13 000 hektarů vinic pokrývá předhůří Vogéz v nadmořské výšce od 200 do 400 metrů nad mořem. Charakter zdejších vín je ovlivněn dvěma následujícími hlavními faktory. Vogézy, které dělí Alsasko od zbytku Francie brání pronikání vlhkého a chladného oceánského vzduchu. Roční úhrn srážek je nejnižší ve Francii (500 mm za rok). Počasí je v Alsasku teplé, suché a velmi slunečné. Podzim bývá velmi dlouhý a teplý, což umožňuje sklízet hrozny v perfektním stavu a výborně vyzrálé. Druhým faktorem je úžasná geologická rozmanitost reliéfu, který se odráží v široké paletě Alsaských vín. Tato oblast je proslavená svými převážně bílými odrůdovými víny, které tvoří 93% produkce. V Alsasku se vyrábí také vína červená a šumivá (Crémant d’Alsace). Zajímavostí a odlišností od zbytku francouzských vín je fakt, že na etiketě i u vín nejprestižnějších najdeme zpravidla jako hlavní označení odrůdu a poté až případnou polohu a označení vinici odkud víno pochází. Hlavní odrůdy jsou : Riesling, Gewurztraminer, Sylvaner, Pinot Blanc, Muscat d’Alsace, Tokay Pinot Gris pro bílá vína a Pinot Noir pro vína červená. Mezi špičková vína patří Alsaské pozdní sběry “Vendanges tardives“ a botritické výběry “Sélections de grains nobles", které určitě stojí za ochutnání. Valná většina alsaských vín nevyžaduje ke svému plnému rozvinutí dlouhé zrání na lahvi. Často postačí doba od šesti měsíců do pěti let od roku sklizně. Výjimkou jsou vína ze špičkových vinic hodnocených přívlastkem “Grand Cru“, pozdních sběrů a botritických výběrů, které mohou s úspěchem vyzrávat o hodně déle. Ideální servírovací teplota pro Alsaská vína je od 8 do 10°C a pro Crémant d’Alsace. 5 až 7°C.Tradiční rodinný vinařský dům Léon BeyerV Eguisheimu, kolébce alsaského vinařství se u Beyerů dědí vinohradnictví z otce na syna již od roku 1580. Vinařství založil v roce 1867 pan Emile Beyer a od roku 1959 jej řídí pan Léon Beyer (potomek Léona Beyera staršího) za pomoci svého syna Marka. Toto vinařství dnes nabízí širokou škálu alsaských vín, a to od základních cuvée přes Sylvaner a Pinot Blanc až po špičkový Riesling, Pinot Gris a Gewurztraminer. Mezi nejznámější patří “Riesling les Ecaillers“, “Gewurztraminer Cuvée des Comtes d’Eguisheim“ nebo vzácné “Vendanges Tardives“ a zcela vyjímečné “Sélections de Grains Nobles“. Vína pocházejí z nejlepších svahů Eguisheimu a jeho bezprostředního okolí, což dovoluje produkci opravdu výjimečných cuvée s celosvětovou reputací. Tato prestižní vína značky Léon Beyer a jsou na vinných lístcích špičkových restaurací nejen ve Francii a v ostatních evropských státech a USA, ale v poslední době se velmi dobře uplatňují v Japonsku jako skvělý doplněk tradiční japonské kuchyně. Mimo vlastní produkci hroznů nakupuje Léon Beyer také od několika vybraných vinařů. Jím prováděná vinifikace a školení zaručují vždy perfektní výsledek, přičemž vinifikaci přikládá pan Léon Beyer obzvláštní důraz. Tato probíhá podle přísných tradicemi ověřených postupů za využití moderních technologií. Každoročně putuje 70% produkce vysokojakostních vín značky Léon Beyer za milovníky těchto velkých bílých vín z oblasti Alsaska do celého světa. Tato špičková vína jsou k dostání i na českém trhu. K jejich nákupu bychom Vám doporučili například nově otevřenou vinotéku v Praze ve Zlatnické ulici č.4, která nabízí širokou škálu velkých světových vín.
Více
Počet produktů: 8