Dobrá Vinice

DOBRÁ VINICE – Veškeré vinice obhospodařuje Petr Nejedlík v souladu s přírodou, používá k ochraně vinice pouze přírodní preparáty, hnojivo je rovněž stoprocentně organické (koňský a kravský hnůj) a minerální. Veškeré práce s révou a s hrozny probíhají výhradně ručně. Pro kvašení se používají pouze přirozené kvasinky. Petr s oblibou používá pro fermentaci a zrání barikové sudy. Barikový sud má pozitivní vliv na fermentaci, zrání, stabilitu a aromatický i chuťový projev vína. Petr...
DOBRÁ VINICE – Veškeré vinice obhospodařuje Petr Nejedlík v souladu s přírodou, používá k ochraně vinice pouze přírodní preparáty, hnojivo je rovněž stoprocentně organické (koňský a kravský hnůj) a minerální. Veškeré práce s révou a s hrozny probíhají výhradně ručně. Pro kvašení se používají pouze přirozené kvasinky. Petr s oblibou používá pro fermentaci a zrání barikové sudy. Barikový sud má pozitivní vliv na fermentaci, zrání, stabilitu a aromatický i chuťový projev vína. Petr Nejedlík je také živel, který se nebojí experimentovat! V jeho sklepě v Novém Šladorfě má v zemi již několik nádob Qvevri o celkové kapacitě 6000 litrů. Qvevri jsou hliněné nádoby bez glazury, určené pro kvašení a dlouhodobé ležení vína na slupkách. Nádoby bez glazování přirozeně dýchají a jemně okysličují víno. Tím probíhá ideální zrání a stabilizace vína. Nádoby je třeba zakopat do písku. Starověké artefakty dokazují, že kolébka vína je v dnešní Gruzii. Jíž více než sedm tisíc let se víno ukládá do hliněných džbánů zvláštního tvaru. Fůzí tří živlů - vody, hlíny (země) a ohně umějí gruzínští řemeslníci proměnit v obří nádoby výjimečné krásy. Odráží se zde historie této starobylé vinařské kultury. Na Petru Nejedlíkovi je poznat, že má dobré vinařské učitele. Stále se učí a jezdí na zkušenou. Nebojí se navštívit Kristančiče, Jolyho a další velké vinaře, nebojí se ptát, nebojí se zkoušet, nebojí se ničeho. A na jeho vínech je to vidět. Dělá vína tak, aby se za ně nemusel stydět. 
Více
Počet produktů: 7