Chateau Rayas, Chateau des Tours

V roce 1880 pan Albert Reynaud notář působící v okolí města Avignon náhle ve svých 45 letech ohluchl. Rozhodl se stáhnout se do ústraní a zcela změnit svůj život. Zakoupil usedlost Rayas kde začal hospodařit. První lahve s názvem Chateau Rayas nalahvoval však jeho syn Louis až v roce 1920, od kdy se vína i začínají lokálně prodávat. Pan Louis Reynaud rodinné državy postupně rozšířil, a to nejprve v roce 1935 kdy zakoupil Chateau des Tours v Sarrians, smíšené zemědělské hospodářství s...
V roce 1880 pan Albert Reynaud notář působící v okolí města Avignon náhle ve svých 45 letech ohluchl. Rozhodl se stáhnout se do ústraní a zcela změnit svůj život. Zakoupil usedlost Rayas kde začal hospodařit. První lahve s názvem Chateau Rayas nalahvoval však jeho syn Louis až v roce 1920, od kdy se vína i začínají lokálně prodávat. Pan Louis Reynaud rodinné državy postupně rozšířil, a to nejprve v roce 1935 kdy zakoupil Chateau des Tours v Sarrians, smíšené zemědělské hospodářství s vinicemi, a dále v roce 1945, kdy zakoupil Chateau de Fonsalette, malou usedlost o 10 hektarech vinic, olivovníků a lesa, poblíž města Orange. Vína z Fonsalette se od počátku vinifikují na Chateau Rayas. V roce 1978 dědí Chateau Rayas a Fonsalette starší syn Jacques a mladší Bernard zase Chateau des Tours. Pan Jacques Reynaud učinil z Chateau Rayas jedno z nejslavnějších, nejopěvovanějších a také nejdražších vín apelace Chateauneuf-du-Pape. Svůj život zasvětil hledání půdní rovnováhy a zkoumání jejího dopadu na kvalitu vína. Mnoho spisovatelů a kritiků, kteří se na Rayas dostali, odjíždělo z vinařství jen s velmi sporými poznámkami. Pan Jacques Reynaud měl pověst lehce excentrického samotáře, který o svých vínech málo a nerad mluvil. Jeho sklep nikdy nepatřil přirozeně mezi ty nejčistší, ale přesto vína byla fantastická. Rayas se stal legendou. Nutno říci, že od té doby se způsob vinařství a vinifikace na Chateau Rayas změnil jen velmi málo. Jacques Reynaud zemřel náhle v roce 1997, aniž by po sobě zanechal potomky. Vinařství převzal a dodnes řídí jeho synovec Emmanuel Reynaud, který po boku svého strýce již několik let pracoval, při čemž zároveň hospodařil a žil na rodinné usedlosti Chateau des Tours v Sarrians. Když na Chateau Rayas dnes dorazíte, pokud tam tedy vůbec trefíte, máte pocit, že zde se zastavil čas před mnoha lety. Prašná cesta, zrezivělá tabulka zarostlá křovím s označením Caves du Chateau Rayas, nikdo Vás nevítá a ani není kde se ohlásit. Zbývá Vám jen čekat, zda se někdo ve tmavých oknech mihne, abyste ho mohli gesty nebo voláním upozornit, že jste dorazili na návštěvu. Ovšem ani tehdy nemáte vyhráno. Pokud nemáte s Emmanuelem jasně domluvenou schůzku, nebo pokud máte zpoždění, nemáte šanci na Rayas vstoupit. Práce je hodně a času málo. Pracovna je na půdě, kam lze vystoupat jen s velkou opatrností po ztrouchnivělých schodech a kompletní výbava se skládá z prastarého psacího stolu s kalamářem a perem a jednoho z prvních modelů faxu. Počítač zde nehledejte. Navíc zde často nejde elektrický proud, takže i fax bývá mimo provoz. Výstižný je i stručný vzkaz, který si vyslechnete na záznamníku: „Dobrý den, dovolali jste se na Château Rayas. Nenechávejte žádné vzkazy, nebudou vyslechnuty…“ Emmanuel je pravý Reynaud. Mluví málo a je velmi stručný, možná v první chvíli až trochu moc. Pokud se se s ním již setkáte, je potřeba dobře vážit času a slov. Degustace se zde zpravidla nikdy nekonají a jen malé procento návštěv se dostane dál než za první vchodové dveře. Přesto malá šance tu je, a pokud Emanuel uzná za vhodné Vás vzít do sklepa, je to velký zážitek. Nečekejte žádné moderní oenologické vybavení a perfektní čistotu. Sklep má podlahu z udupané hlíny a sudy jsou 50 a více let staré různých velikostí a tvarů. Zde ovšem Emmanuel pomalu “roztává“ a otevírá opatrně zaprášené sudy. Je možné ochutnat různé podoby převážně odrůdy Grenache – Rayas je 100% Grenache. Poté vína Chateau de Fonsalette (dnes asi nejslavnější ale zároveň nejvzácnější víno apelace Côtes du Rhône) po jednotlivých odrůdách. Degustace ze sudů je fantastická a čistota a harmonie vín vůbec nezapadá do vizuálně zanedbaného a věky zašlého sklepa. Inu zde daleko víc a než jinde platí, že víno vzniká na vinici. Emmanuel ví, jak jeho strýc Jacques vína dělal a nic na tom postupu nemění. Rayas se vždy sklízí velmi pozdě a zatížení na keř je naprosto minimální. Půdy na Rayasu jsou písčité a velmi chudé na živiny. Nenajdete zde žádné velké oválné kameny - gallets, často tak vyzdvihované pro vysokou kvalitu vín z Chateauneuf-du-Pape. Rayas tento argument zcela potírá. Vinice se rozkládají bezprostředně okolo vinařství na pouhých 10 hektarech a Rayas má jedny z nejstarších vinic v Côtes du Rhône. Mnoho věcí je na Château Rayas opředeno určitým tajemstvím a mnoha otázek zůstane nezodpovězených, co je ovšem evidentní, je kvalita a neopakovatelnost těchto unikátních vín, které vznikají v podmínkách z pohledu moderního vinařství naprosto nemyslitelných.
Více
Není zde žádné zboží.